Välkommen till vår nya hemsida!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Söderköpings IK
Med fotboll i hjärtat
P05-06

Forward 4-2-3-1

Forwarden

 

I 4-2:3-1 har man en forward som ligger centralt i utgångsläget både defensivt och offensivt.

 

Defensivt

 

Anfallaren får inte hamna för långt ut på kanterna i försvarsspelet. Anledningen till detta är att vi inte vill tappa ytan centralt så att MB kan kliva fram centralt i planen med bollen och slå hotande passningar in i spelyta 2 och 3. När motståndarna spelar upp via kanterna är det yttermittfältarna som ska gå upp och sätta press på bollhållaren.

 

Arbetssätt 1: Vid hög press dela MB och försvåra för motståndarnas spelvändningar genom att styra uppspelen mot en kant med böjd löpning mellan mittbackarna.

 

Arbetssätt 2: Som ensam forward så gäller det att försöka ligga centralt som möjligt i utgångsläget och jobba med överflyttningar och att försöka skära av passningsalternativ hem till motståndarnas mittbackar eller täcka/skära av passningar centralt in i planen när ytterbackarna har fått bollen.

 

Offensivt

 

Precis som i det defensiva är det väldigt viktigt att forwarden håller sig i ett centralt läge som möjligt för att hota mittbackarna med djupledslöpningar in i spelyta 3 samt att ligga centralt framför mål när yttermittfältare/ytterbackar kommer runt på kanterna. När vi har bollen i vår backlinje bör utgångspositionen vara hos motståndarnas bortre MB. Där är det lättare att behålla bollen vid längre uppspel. Dessutom kan FW från det läget göra båglöpningar och diagonallöpningar.

 

När vi etablerat spel på vårt mittfält bör FW söka sig mot bollsida. FW rörelser måste koordineras med övriga offensiva (7,10,11). Det är väldigt viktigt att forwarden jobbar med diagonala löpningar mellan motståndarnas backar, samt skapar ytor med V-löpningar.

 
Sociala medier
Våra sponsorer