Välkommen till vår nya hemsida!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Söderköpings IK
Med fotboll i hjärtat

Föräldrasidan
Hej förälder!

På den här sidan hoppas vi att du ska finna allt som rör dig som förälder till en spelare i Söderköpings IK. Här samlar vi information, dokument och svar på vanliga frågor på en och samma sida för att du som förälder ska kunna hitta allt så enkelt som möjligt.

Välkommen till oss!
//SIK
Verksamhet
Söderköpings IK är en breddförening.
Hos oss får alla vara med och spela fotboll, och det är vårt mål att alla spelare ska kunna utmanas på den nivå de befinner sig och deltaga efter sina egna förutsättningar.
Vi har inga antagningar eller köer till våra ungdomslag.
Vi delar på flick- och pojklag, vilket betyder att vi inte har några mixade lag inom föreningen.
Vårt mål är att varje spelare ska spela med sin egen årskull i största möjliga mån.
Vi kan göra undantag pga sociala eller utvecklingsmässiga skäl, men detta bedöms från fall till fall av Ungdomskommittén.
 
Anmälan för spelarmedlemskap hittar du HÄR
 
Vårt viktigaste dokument är "Värdefullt", som är vår värdegrund och styrdokument för vår verksamhet.
Det är viktigt att du som förälder är insatt i Värdefullt, så du är medveten om  när, hur och varför vi bedriver vår verksamhet för ditt barn.
I Värdefullt hittar du mål och metod för vår verksamhet och även ledstjärnor för spelare, ledare och föräldrar.
Här finns även vår policy kring "Trygg idrott", samt vår handlingsplan vid kränknigar eller händelser som kräver insatser från föreningen.
 
Värdefullt hittar du HÄR
 
Alla våra ungdomslag tränas av ledare ur föräldragruppen.
Vi utgår från Söderköpings IK´s Spelarutbildningsplan som bygger på  Svenska Fotbollsförbundets spelarutbildningsplan i all vår fotbollsverksamhet.
För att säkerställa att alla spelare får en så bra och  likvärdig utbildning som möjligt strävar vi efter att minst en ledare i varje lag ska ha adekvat utbildning för den nivån laget befinner sig på. 
Alla våra föräldraledare erbjuds att gå SvFF D, som är den första i SvFF´s Tränarutbildningsstege.
 
SvFFs Spelarutbildningsplan hittar du HÄR
Ekonomi
Avgifter
 
Söderköpings IK tillämpar spelaravgifter baserade på den spelform som den aktive spelarens lag deltar i. I praktiken innebär det att avgiften höjs, ju äldre spelaren blir. Detta för att kompensera för de ökade avgifter som kommer med ökad ålder.
 
De olika spelformerna och avgifterna är under 2023:
 
Bollek          - 800
5-manna     - 1300
7-manna     - 1500
9-manna     - 1800
11-manna Junior   - 2000
 
Maxtak - Från 2023 har föreningen ett maxtak på 3400:- för spelaravgifter. Har du fler barn i föreningen till en kostnad som överskrider 3400:- kommer du få rabbatt på överskridande kostnad.
 
Spelaravgiften täcker kostnader för bland annat:
 
- Träningsplaner
- Material för träning och match
- Ledarutbildningar
- Domarkostnader
- Laglicenser
- Kanslitjänster
- Klubbhus
 
Avgiften betalas under Januari-Februari varje år via avisering i den e-postadress som är kopplad till spelaren själv eller till dess målsman.  Efter sista betaldatum tas spelaren automatiskt bort ur lagets medlemsregister om betalningen inte inkommit. Du kan även själv välja att inte fortsätta om spelaren inte tänker fortsätta spela i SIK.
 
Försäljning
 
Inom föreningslivet är det vanligt förekommande att föreningen ålägger lagen att sälja produkter under varje verksamhetsår för att öka budgeten. I SIK har vi ett lite annorlunda upplägg som vi anser ger mer frihet till lagen och ökar tydligheten kring vart förtjänsten hamnar.
 
I början av varje verksamhetsår fastslår styrelsen en summa för varje lag som de i slutet av året debiteras från sin lagkassa. På så sätt vet både föreningen och det enskilda laget vilken summa man ska bidra med till budgeten under året. Laget kan sedan själva styra över hur dessa pengar kommer in. Man kan göra traditionella försäljningar, skaffa sponsorer eller betala ur egen ficka. Det är upp till varje lag att bestämma vilka alternativ man använder sig av.
Föreningen tar således ingen procent på lagets intäkter, utan all förtjänst går direkt till lagkassan. Det ger varje lag en frihet att styra över hur man tjänar pengar till lagkassan och samtidigt är det klart och tydligt redan från start hur mycket pengar man förväntas dela med sig av till föreningen.
 
Summan för 2022 är satt till följande:
 
Bollek år 1 (P16, F16): 0:-
Bollek år 2 (P15, P15) 4.000:-
Övriga lag med ett lag i seriespel: 8.000:-
 
extra lag på 5-manna +1000:-
extra lag på 7-manna +2000:-
extra lag på 9- och 11-manna +3000:-
 
 
 
Stöttning
 
Som förälder finns det några enkla sätt att stötta oss i SIK ekonomiskt, både kostnadsfritt eller med donation. Ta gärna en titt på hur du kan stötta oss!
 
Förväntningar och Ansvar
Som förälder till en spelare i Söderköpings IK, har föreningen förväntningar på dig som vi utgår från att du efterlever.

- Först och främst förväntar vi oss att du är en bra idrotts- och fotbollsförälder. Vi i SIK jobbar med, och följer Östergötlands FFs "Respekt i fotboll". Som förälder förväntar vi oss att du är en god förebild vid sidan av planen och på ett positivt sätt stöttar ditt barn i sitt idrottande. Se gärna filmen ovan och fundera kring följande punkter om hur man på bästa sätt är en bra idrottsförälder:

1. Lägg dig inte i tävlings- eller träningsupplägg.

2. Ge inte råd till ditt barn i tävlingsmiljön.

3. Hjälp gärna till med praktiska saker.

4. Uppmuntra och heja på ditt och andras barn om det är lämpligt. Men försök att inte fokusera på resultatet.

5. Uppträd alltid sportsligt mot tränare, ledare, föräldrar och alla andra som befinner sig i tävlingsmiljön. Gå aldrig in i ytan där tävlingen pågår.

6. Var intresserad, entusiastisk och positiv. Skapa trivsel.

7. Lägg band på dina känslor – det är inte du som tävlar! Lämna gärna tävlingsmiljön ett tag om du inte kan kontrollera dig.


Du kan även läsa mer om ÖFFs "Respekt i fotboll" HÄR


- Vi förväntar oss även att du tar ansvar och deltar i det föreningsliv som det innebär att man är en del av som förälder till en aktiv spelare i SIK. Du bör hålla dig uppdaterad kring föreningens och lagets aktiviteter genom att ladda ned Sportadmins medlemsApp, besöka hemsidan och  deltaga i föräldra- och föreningsmöten. 

Du ska ta aktivt ansvar för att det egna lagets organisation fungerar. Föreningen anser att tränare ska vara tränare. Övriga ansvarsområden som föreningen påbjuder eller det enskilda laget kommer överens om förväntas andra ur föräldragruppen ta hand om.

Vi förväntar oss att du deltar i de arrangemang  och aktiviteter som föreningen och laget ålägger er som målsmän. Att stå i kiosken, vara matchvärdar eller annat. Fotboll är en lagsport både på och utanför planen och allt bli både roligare och bättre om vi hjälps åt.
Försäkring
Om olyckan är framme och ditt barn blir skadat medan hen deltar i en aktivitet annordnad av Söderköpings IK, är hen försökrad via Folksam.

Du når Folksams direktlinje för Råd och Vård på 020 - 44 11 11.

Du kan läsa mer om Folksams Idrottsförsäkringar på deras hemsida HÄR
 
Sociala medier
Våra sponsorer